Skip to main content

Pizza z kominka

1 komentarz

Pizza zrobiła na świecie zawrotną karierę i dziś jest już znana w praktycznie każdym kraju. Są tacy, którzy traktują ją jako pełnoprawne danie, są i tacy, dla których jest to raczej fast food, nie zmienia to jednak faktu, że pizzą zajadają się praktycznie wszyscy i to niezależnie od tego, czy pojawiła się jakaś okazja, czy to całkowicie bez okazji. Oczywiście, nie jest niczym dziwnym ani zaskakującym, że pizza najlepiej smakuje w dobrej pizzerii. Taka pizza domowa, czy co gorsza, pizza mrożona, nigdy nie dorówna daniu, które w profesjonalnej pizzerii są w stanie przygotować profesjonalni pizzerzy.

Prawdziwy smak


Oczywiście, nie mówimy tu absolutnie o jakimś barze szybkiej obsługi, tylko o prawdziwej pizzerii, w której możemy zjeść prawdziwą pizzę z pieca. Pizza z pieca ma bowiem to do siebie, że smakuje naprawdę wyjątkowo i jest świetnym kompromisem między chrupkością i miękkością ciasta. Jest doskonale wypieczona, ciepła, świeża, a jedzenie jest prawdziwą przyjemnością i delektować się taką pizzą możemy zarówno w gronie znajomych, jak i samemu.

 

Pizza prosto z pieca


Szczególnie cenione są pizzerie, w których kominek umieszczony w centralnej części hali jest jednocześnie piecem na pizzę. Tworzy to wspaniały klimat, jest w stanie ogrzać gości zimową porą, a przede wszystkim, taka pizza o wiele lepiej później smakuje, jeżeli możemy doglądać procesu jej pieczenia. Najlepiej jest zresztą wtedy, gdy taki kominek w pizzerii jest opalany drewnem. Wtedy nie tylko jest to rozwiązanie w pełni ekologiczne, ale i na halę pizzerii nie przedostają się żadne szkodliwe substancje i nic też nie zakłóca smaku gotowej, upieczonej pizzy.

 

Specjalne kominki do pizzy

Jest wiele firm, które oferują montaż kominku w restauracji, ze szczególnym właśnie naciskiem na kominki spełniające rolę pieców do pizzy w pizzerii. Owszem, nie jest to sprawa tania, ale gastronomia ma już to do siebie, że żeby właściciel wyciągnął jakieś pieniądze z prowadzonego lokalu, to wcześniej musi w niego sporo zainwestować. Wyższa jakość kominków np. kominki Lexus Słoninka, sprawia, iż są one bardziej wydajne i co ważne nadają pizzy niepowtarzalny smak. Jak już było wspomniane, taki kominek będący piecem na pizzę, sprawi nie tylko, że w pizzerii będzie panowała naprawdę wyjątkowa, ciepła i przytulna atmosfera, ale i właśnie pizza z takiego naturalnego pieca, opalanego drewnem, smakuje zupełnie inaczej niż pizza pieczona w zwyczajnym, kuchennym piecu.

Jakość nie ilość

Są też oczywiście kominki do pizzerii gazowe oraz elektryczne, ale nigdy nie będzie to generowało takiego klimatu, jak właśnie kominek opalany drewnem. Warto też wiedzieć, że zazwyczaj takie kominki są projektowane i budowane w taki sposób, że może w nich jednocześnie piec się większa ilość pizzy, na przykład 3 sztuki. Trzeba bowiem pamiętać o tym, że oprócz smaku i klimatu pizzy ważne jest także to, by goście przybywający do pizzerii nie musieli zbyt długo czekać na swój ulubiony i ukochany posiłek.             

Wpisz komentarz
lub dodaj komentarz jako gość
Loading comment... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz czeka na zatwierdzenie (jest widoczny tylko dla Ciebie).
    Katarzyna · 1 lat temu
    W restauracji mieliśmy elektryczny kominek do pizzy - może i działał, ale to nie było to.. Po montażu prawdziwego pieca, pachniało drewnem i świeżymi wypiekami, polecam wszystkim restauratorom i pasjonatom pizzy 🍕